Pemilu Indonesia 2019: Probowo Unggul di Sumatera, Pola Sokongan Provinsi Dikesan Berbeda

April 12, 2019

PILPRES 2019: PRABOWO UNGGUL DI KEPULAUAN SUMATERA, POLA SOKONGAN PROVINSI DIKESAN BERBEDA

Latar Belakang

Republik Rakyat Indonesia akan mengadakan Pilihanraya Presiden (Pilpres) pada 17 April ini, 193 juta akan membuat keputusan sama ada mengekalkan Jokowi atau memilih Prabowo sebagai presiden mereka.

Sebagai negara berjiran yang berkongsi nilai yang sama, sebarang perubahan lanskap politik Indonesia yang mempunyai 267 juta penduduk ini akan turut mempengaruhi Malaysia sama ada secara langsung atau tidak.

Berdasarkan rasional itu, sebarang perkembangan dalam Pilpres 2019 ini perlu diteliti dan dicermati secara dekat oleh Malaysia, data-data ini penting untuk pertimbangan negara dalam aspek hubungan dua hala, ekonomi, budaya, keselamatan dan sebagainya.

Menyedari keperluan tersebut, firma penyelidikan ILHAM Centre telah dan sedang menjalankan tinjauan untuk Pilpres Indonesia 2019. Dapatan kajian ini akan dikongsi kepada khalayak awam untuk diambil manfaat secara bersama.

Pengumpulan Data

Tinjauan kami bermula pada bulan September 2018, pasukan penyelidik ILHAM Centre turun ke lapangan untuk mengumpul data-data awal maklum balas rakyat Indonesia terhadap calon-calon presiden. Pengumpulan data awal ini melibatkan seluruh Pulau Jawa.

Kemudian data dikumpul secara berterusan melalui temu bual dengan responden-responden sama ada menggunakan kaedah tatap muka secara langsung, temu bual atas talian menggunakan teks, serta temu bual atas talian menggunakan audio dan video.

Data juga dikumpul secara analisis dokumen dengan menganalisis pola-pola sokongan melalui bahan-bahan bercetak yang melibatkan akhbar, portal atas talian, media sosial dan pelbagai sumber.

Fasa akhir pengumpulan data ini dilakukan oleh pasukan penyelidik selama 10 hari bermula 8 hingga 17 April 2019 yang melibatkan sepanjang laluan Acheh, Padang, Palembang, Surabaya, Jogjakarta, Bandung dan Jakarta, kawasan-kawasan yang mempunyai kepadatan pengundi yang tinggi.

Selain penyelidik ILHAM Centre dan Universiti Malaysia Terengganu, pengumpulan data fasa akhir ini turut dibantu oleh penyelidik-penyelidik daripada Universitas Malikussaleh, Universitas Teuku Umar, Universitas Islam Negeri Aceh, Universitas Syiah Kuala, Universitas Abulyatama, Universitas Sriwijaya, Universitas Negeri Padang, Universitas Andalas, Universitas Muhammadiyah Ponorogo, Universitas Muhammadiyah dan Universitas Gadjah Mada Yogyakarta, Universitas Muhammadiyah HAMKA dan penyelidik-penyelidik daripada beberapa institusi akademik dan sosial yang lain.

Selain itu, pengumpulan data akhir ini turut dibantu oleh beberapa firma-firma tinjauan bebas yang merupakan rakan strategik ILHAM Centre. Rumusan dapatan daripada data-data ini akan digunakan untuk membuat peramalan akhir yang akan dikongsi kepada khalayak nanti.

Dapatan Semasa

Pada peringkat awal tinjauan Sept 2018, dapatan menunjukkan Jokowi lebih popular berbanding pesaingnya Prabowo, ini banyak dibantu oleh media-media utama Indonesia yang banyak mendokong presiden tersebut.

Namun menuju kemuncak kempen, sokongan terhadap Prabowo berkembang dengan pantas terutamanya di Pulau Sumatera dan kawasan-kawasan yang dilabel sebagai basis muslim.

Pada bulan Mac lalu, persaingan antara Jokowi dan Prabowo cukup sengit dan seimbang. Tetapi menjelang detik-detik akhir menjelang saat pembuangan undi pada tanggal 17 April ini, dinamik pola pengundian kian kepada pasangan calon nombor 2 bergerak dan jelas ketara.

Fenomena ini dikesan di negeri utama di Aceh, Medan, Riau, Padang, Palembang, Bengkulu dan Lampung di mana-mana rata kempen besar Jokowi-Amin tidak begitu mendapat sambutan.

Faktor penolakan kepada Jokowi semakin membesar di Kepulauan ini. Hujah dan faktor penolakan hampir sama malah serupa. Pengundi seakan telah mempunyai sikap hanya menunggu masa untuk membuang undi. Persepsi pemerintahan Jokowi sebelum ini antara kritikan besar.

Dokongan kepada Prabowo banyak dipengaruhi faktor penolak kepada Jokowi, khususnya dalam aspek tidak prihatin kepada Islam, tidak mesra ulamak, peningkatan tenaga kerja asing khususnya dari China, peningkatan kos sara hidup, kejatuhan harga komoditi tempatan dan sebagainya.

Pernyataan sokongan para penyokong Prabowo majoritinya lebih bersifat politik identiti iaitu membawa naratif agama, kaum dan hak warganegara berbanding pada pihak pendokong Jokowi yang lebih berbicara persoalan pembangunan, material dan kelangsungan ekonomi republik ini.

Peratusan kecil pemilih yang mendokong Jokowi di Sumatera ini atas faktor pembinaan infrastruktur, program-program kebajikan, serta perwatakan yang lebih mesra. Antara kempen mereka adalah pilihlah capres yang ramah, bukan yang marah-marah (dirujuk kepada Prabowo yang tegas, berlatar belakang pegawai tentera).

Walaupun Sumatera seolah telah menyatakan sikap namun, pertembungan di Kepulauan Jawa tetap akan menentukan kalah menang PilPres kali ini. Walaupun geografi Pulau Jawa lebih kecil, tetapi kepadatan penduduk yang tinggi membolehkan pola undi mereka jadi faktor penentu Presiden RRI ini.

Sehingga kini, kami masih giat mengumpulkan data dan informasi lapangan. Yang jelas diketahui, segmentasi pemilih terpecah kepada tema-tema besar dalam menyatakan dokongan, antaranya;

1. Kritikal persoalan ekonomi, sara hidup, harga barang dan harga komoditi getah serta sawit dengan ditambah kejatuhan rupiah.
2. Isu hak Beragama dan leluhur hidup bangsa dalam meraikan kepelbagaian ragam etnik dan rencam budaya.
3. Penilaian kritis terhadap sosok tubuh calon Presiden, wakilnya dan polisi-polisi ke depan.
4. Sisi pernyataan dokongan dan partisipasi para ulamak, tokoh agama dan dua institusi besar Agama Indonesia iaitu di antara Nahdatul Ulama (NU) dan Muhammadiyyah.

Perhimpunan dalam kempen besar bukanlah ukuran sebenar tetapi tidak lebih hanya sekadar boleh mengukur wujudnya lonjakan perubahan kerana jutaan pemilih masih berada di pinggir kota dan desa, sifat diam dan sukar dijangka. Menjelang 5 hari terakhir pasti ia bakal menjadi lebih menarik.

Jumpa kami di himpunan kempen besar Jokowi-Amin di Gelora Bung Karno, Jakarta!

#PilPres2019
#TeamILHAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ILHAM CentreHeadquarters
No. 57-1, Jalan 5/76B, Desa Pandan, 55100, Kuala Lumpur, MALAYSIA
GET IN TOUCHILHAM Centre Social links
ILHAM CentreHeadquarters
No. 57-1, Jalan 5/76B, Desa Pandan, 55100, Kuala Lumpur
GET IN TOUCHILHAM Centre Social links

Copyright by ILHAM Centre. –  All rights reserved.

Copyright by ILHAM Centre. |  All rights reserved.