PRK N27 Rantau: Faktor Tok Mat Bantu BN Menang Selesa

April 11, 2019

PILIHANRAYA KECIL N27 RANTAU

FAKTOR TOK MAT BANTU BN MENANG SELESA

Pendahuluan

Pilihanraya Kecil N27 Rantau diadakan selepas mahkamah membatalkan kemenangan tanpa bertanding yang diraih Barisan Nasional (BN) dalam PRU 14 yang lalu. ILHAM Centre telah menjalankan tinjauan akhir pada 6 hingga 10 April 2019 untuk mengenal pasti maklum balas pengundi terhadap isu-isu berbangkit serta melihat pola sokongan terhadap calon dan parti yang bertanding.

Kajian secara tatap muka ini melibatkan 396 responden yang merupakan pengundi DUN Rantau mewakili semua segmentasi kaum, jantina, umur dan lokaliti. Data dikumpul oleh penyelidik menggunakan soal selidik dan protokol temu bual separa berstruktur. Data kajian dianalisis secara kuantitatif berstatistik dan kualitatif bertematik.

Dapatan kajian menunjukkan BN dijangka memenangi kerusi ini setelah menang tanpa pertandingan pada Pilihan Raya Umum ke-14 sebelum ini. Demografi Rantau menunjukkan pengundi Melayu mempunyai 53 peratus, India 27 peratus, Cina 19 peratus dan lain-lain 1 peratus meliputi 14 pusat daerah mengundi (PDM). Pakatan Harapan (PH) sukar untuk mendapatkan undi Melayu dan bergelut mempertahankan sokongan bukan Melayu terutamanya pengundi India.

Faktor Tok Mat Yang Dominan

Calon BN, Mohamad Hassan atau Tok Mat ternyata unggul dan diterima oleh semua segmen pengundi termasuk pengundi India dan Cina. Trek rekod beliau sebagai Menteri Besar dan ADUN Rantau selama tiga penggal serta anak jati Rantau memberi kelebihan besar dalam kempen pilihanraya kecil ini, dapatan menunjukkan seramai 87.4 peratus responden bersetuju dengan faktor ini. Pendekatan beliau yang mudah mesra, kerap turun padang bertemu rakyat, merendah diri dan prihatin dengan kebajikan rakyat menambat hati pengundi di sini. Responden juga bersetuju bahawa Tok Mat mempunyai kredibiliti yang lebih tinggi sebanyak 81.6 peratus berbanding calon PH, Dr S Streram 17.7 peratus dan lain-lain calon.

Dr S Streram ditanggapi oleh responden sebagai bukan anak tempatan dan tidak dikenali oleh penduduk di sini. Bahkan Ketua Cabang PKR Rembau, R. Tanggam lebih popular dan dikenali oleh pengundi.

Berlaku Peralihan Undi Kepada BN

Berasaskan soalan yang ditanya dalam soal selidik, terdapat peralihan undi yang dijangka berlaku daripada PH kepada BN sebanyak 24.5 peratus. Analisis perbandingan ini adalah menggunakan ‘scoresheet’ P131 Rembau bagi DUN Rantau. Peralihan undi ini berlaku disebabkan faktor kredibiliti Tok Mat (81.6 peratus), isu kos sara hidup (66.7 peratus), kegagalan PH menunaikan janji manifesto (65.4 peratus), prestasi kerajaan negeri yang tidak memuaskan (50.8 peratus), serta pengundi Melayu mempersepsi PH gagal membela Melayu-Islam (85.6 peratus).

Undi India Terpecah Dua

Walaupun keputusan menamakan S. Streram sebagai calon PH dilihat boleh menarik undi daripada segmen India yang mewakili 27 peratus komposisi pengundi, namun dapatan menunjukkan sebaliknya. Hanya 46.6 peratus sahaja yang telah memberi komitmen untuk mengundi S. Streram, selebihnya cenderung untuk mengundi BN dan belum membuat keputusan. Antara faktor yang menyumbang dapatan ini adalah faktor populariti Tok Mat dan S. Streram pula dilihat orang luar yang kurang dikenali. Sebaliknya pengundi India di sini lebih mengenali R. Tanggam, Ketua Cabang PKR Rembau.

Selepas pertukaran kerajaan, segmen kebajikan pengundi India yang dahulunya majoriti mengundi PH nampaknya gagal ditangani dengan baik oleh Kerajaan.

Seakan wujud kekecewaan segmen pengundi India terhadap Kerajaan khususnya yang melibatkan pembelaan terhadap tahap ekonomi dan kebajikan mereka.

Ketiadaan pemimpin India yang wibawa di dalam Kerajaan yang mampu ke hadapan membela nasib mereka menjadi punca utama berlalu perubahan ketara kepada pola pengundian di kalangan pengundi India di Dun Rantau dalam pilihan raya kecil kali ini.

Jentera PH Gagal Menerobos Undi Melayu

Walaupun telah melalui beberapa siri pilihanraya kecil, jentera PH masih lagi dilihat terpisah dan tidak dikoordinasi sebagai sebuah pakatan antara PKR, Bersatu, Amanah dan DAP. Mereka bergerak mengikut jentera parti masing-masing dan tiada penyelarasan yang tersusun. Jentera PKR lebih dominan dan penglibatan jentera parti lain dilihat sangat minima. Ini menggambarkan struktur jentera PH masih lagi kabur di mata akar umbi.

Kempen PH nampaknya terlalu bergantung kepada Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam memobilisasi gerakan kempen di sini. Siri-siri kempen pimpinan PH yang lain tidak memberikan impak besar kepada pengundi. Hanya strategi ceramah kelompok sedikit membantu untuk menarik pengundi tetapi ia masih tidak mencukupi. Ini ditambah pula jentera PH banyak digerakkan oleh jentera luar berbanding jentera BN yang lebih banyak digerakkan oleh orang tempatan yang diketuai oleh Tok Mat sendiri. Jentera BN dilihat lebih fokus dan sistematik kepada kumpulan sasaran sepanjang kempen berjalan. PH pula terlalu menumpukan isu-isu pra pilihanraya umum ke-14 dan tidak dilihat sebagai sebuah parti Kerajaan.

Kesimpulan

Persaingan saat akhir masih terbuka namun ia kelihatan laluan getir buat PH. Kemenangan BN seolah telah terjamin dalam pilihanraya kecil ini. Untuk kekal bersaing, PH memerlukan strategi ampuh bagi mengekang kemaraan BN.

Kurang 48 jam berbaki, penilaian kempen di Rantau tertumpu sejauh mana PH dapat mengekalkan undi India dan Cina yang diperolehi dalam pilihanraya lepas di samping mencuri sedikit undi Melayu sekurang-kurangnya 20 peratus.

Jika semua ini gagal didapati, BN bakal keluar sebagai pemenang dengan majoriti selesa.

 

Panel Penyelidik ILHAM CENTRE

11 April 2019

 

ILHAM CentreHeadquarters
No. 57-1, Jalan 5/76B, Desa Pandan, 55100, Kuala Lumpur, MALAYSIA
GET IN TOUCHILHAM Centre Social links
ILHAM CentreHeadquarters
No. 57-1, Jalan 5/76B, Desa Pandan, 55100, Kuala Lumpur
GET IN TOUCHILHAM Centre Social links

Copyright by ILHAM Centre. –  All rights reserved.

Copyright by ILHAM Centre. |  All rights reserved.