PRK N24 Semenyih: PH Bergelut Mempertahankan Undi Melayu di Semenyih

March 1, 2019

Pilihan Raya Kecil N24 Semenyih

PH BERGELUT MEMPERTAHANKAN UNDI MELAYU DI SEMENYIH

Pendahuluan

Tinjauan akhir ILHAM Centre dalam Pilihan Raya Kecil N24 Semenyih menyaksikan Barisan Nasional mampu melakukan kejutan dengan menafikan status quo kemenangan Pakatan Harapan dalam Pilihan Raya Umum ke-14 sebelum ini.

Demografi Semenyih menunjukkan pengundi Melayu adalah majoriti dengan 68 peratus dan mempunyai 17 pusat daerah mengundi majoriti pengundi Melayu daripada 21 keseluruhan pusat daerah mengundi. Pakatan Harapan kelihatan bergelut untuk mempertahankan undi pengundi Melayu di Semenyih kerana beberapa faktor dan elemen kemenangan seakan-akan serba tidak menjadi sepanjang tempoh kempen berlaku.

PH sekarang ini memerlukan formula ajaib iaitu peratus keluar mengundi dan aras sokongan pengundi kekal sebagaimana PRU-14 yang lalu. Sekiranya perkara ini tidak berlaku, BN mampu menang tipis di Semenyih.

Dapatan ini kami temui menerusi kajian yang dilakukan secara tatap muka bermula pada 26-28 Februari 2019, kami telah menemui 378 responden di DUN Semenyih meliputi semua segmentasi kaum, jantina dan umur pengundi serta lokaliti. Dengan menggunakan teknik persampelan rawak berstrata, ralat kajian yang ditemui ialah 2.15 peratus.

Strategi PH Tidak Efektif

PH terlalu defensif dalam segenap aspek sama ada melibatkan kesepaduan jentera, calon yang ditampilkan malahan isu-isu yang diketengahkan. Nampaknya PH belum berjaya menyelesaikan perkara pokok iaitu mewujudkan struktur jentera yang bersepadu di antara keempat-empat parti komponen mereka. Perkara ini boleh dilihat secara jelas oleh pengundi bahawa susunatur program kempen dan koordinasi jentera tidak melambangkan PH sebagai sebuah parti kerajaan.

Selaku parti kerajan, kekuatan jentera merupakan elemen penting dalam mengarahkan serangan kepada pihak lawan secara tersusun. Di Semenyih, PH tidak mempunyai pengarahan berpusat yang menyusun pola penempatan jentera kempen, naratif isu yang dibawa dan menangkis serangan pihak lawan.

Jentera PH nampaknya terlalu bergantung kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam memobilisasi gerakan kempen di sini. Siri-siri kempen pimpinan PH yang lain tidak memberikan impak besar kepada pengundi. Hanya pada pusingan akhir ceramah Dato’ Seri Anwar Ibrahim dan Tun Dr Mahathir Mohamad yang berjaya berbanding yang lainnya.

Calon PH Kurang Wibawa

Calon PH Aiman Zainali tidak mempunyai aura yang cukup untuk menggalas sebagai calon parti kerajaan di Semenyih. Tahap penerimaan pengundi terhadap calon berada pada paras 34.4 peratus merupakan aras yang menunjukkan calon ini tidak mampu menyakinkan pengundi yang ditemui dalam kajian ini.

Melihat usaha keras yang dilakukan oleh pihak jentera dalam menyusun program kempen calon nampaknya tidak mampu mengangkat nama dan wibawa calon PH ini. Segala usaha yang dilakukan oleh Aiman Zainali ini kelihatan tidak serba tidak menjadi dan menyebabkan peralihan perhatian menyebelahi calon BN Zakaria Hanafi. Kematangan calon menjadi kayu ukur penilaian pengundi.

Calon PSM dan Bebas pula tidak berjaya meraih sokongan pengundi dalam pilihan raya kecil ini. Trend ini menunjukkan tumpuan hanya tertumpu kepada dua parti terbesar yang mengambil tempat dalam pilihan raya kecil ini.

Motivasi BN di Aras Tinggi

Selepas menang dalam Pilihan Raya Kecil P78 Cameron Highlands yang lalu, nampaknya momentum kemenangan BN berjaya menyuntik semangat jentera untuk memberikan tekanan kepada PH. BN ternyata lebih berfokus, gerak kerja yang lebih tersusun di samping penguasaan isu media sosial memberi kelebihan kepada BN dalam pilihan raya kecil kali ini.

Sebagai oposisi, titik serangan BN tertumpu kepada membangkitkan kegagalan Kerajaan PH menunaikan janji manifesto mereka. Elemen perkauman dan agama melengkapkan ramuan untuk memulihkan sokongan pengundi Melayu yang beralih arah pada pilihan raya umum yang lalu.

Kempen “Bossku” oleh Najib Razak juga berjaya meraih perhatian masyarakat setempat. Gerakan bersendiri Najib Razak di dalam kempen di Semenyih menjadi nilai tambah dan pelengkap kepada BN secara tidak langsung malah boleh dikatakan kempen ini cukup signifikan untuk membantu BN di sini. Dapatan menunjukkan 56.6 peratus bersetuju bahawa kempen Najib Razak di Semenyih memberi kesan positif kepada BN.

Pendirian PAS Yang Mengelirukan

Berdasarkan pemerhatian kami, senario kerjasama antara dua parti Melayu PAS dan UMNO di Semenyih tidak mempunyai komitmen yang sama sepertimana di Cameron Highlands. PAS tidak agresif menyerang PH dan pemimpin tertinggi PAS, Dato’ Seri Haji Hadi Awang tidak turun membantu kempen Barisan Nasional.

Walau bagaimanapun, rata-rata ahli dan penyokong PAS yang ditemui bersedia untuk memberi undi kepada BN. Isu sentimen Melayu-Muslim menjadi pendorong utama mereka dalam melakukan perubahan undi selain arahan daripada pimpinan PAS walaupun pada mulanya signal yang berbeza daripada pimpinan tertinggi PAS. Meskipun demikian, menerusi kajian lapangan yang kami lakukan, terdapat kira-kira 84 peratus pengundi PAS dalam PRU-14 bersedia untuk mengundi BN dalam pilihan raya kecil kali ini.

Isu Nasional Lebih Dominan

Dapatan kajian menunjukkan pengundi di sini lebih tertarik dengan isu-isu yang melibatkan perkembangan dalam negara dan kerajaan sebanyak 73.3 peratus berbanding 26.7 peratus melibatkan isu-isu tempatan.

Antara soalan yang ditanya berkaitan isu nasional iaitu pengumuman cadangan Kerajaan PH untuk menggantikan tol di empat lebuh raya dengan caj kesesakan serta pemberian tol percuma antara jam 11 malam hingga 5 pagi – tidak mengujakan responden yang ditemui. Sebanyak 61.4 peratus menyatakan mereka tidak teruja dengan pengumuman tersebut dan bakinya menyambut baik inisiatif kerajaan ini.

Dapatan-dapatan yang ialah; 74.6 peratus responden bersetuju bahawa Kerajaan PH gagal menunaikan janji manifesto; dan 58.7 peratus bersetuju bahawa Kerajaan PH gagal membela Melayu-Muslim sejak mengambil alih kerajaan persekutuan.

Kesimpulan: Pertembungan Memenangi Hati Melayu

Kemenangan PH dalam pilihan raya umum yang lalu disumbangkan oleh ‘swing’ pengundi Melayu kelas menengah yang berada di lokaliti bandar dan separa bandar di Semenyih. Penolakan pengundi kepada Najib Razak dan kelemahan Kerajaan Barisan Nasional menyumbang lonjakan undi Melayu terhadap PH.

Kurang 24 jam berbaki, penilaian kempen di Semenyih tertumpu sejauh mana PH dapat memenuhi ekspektasi pengundi Melayu kelas menengah yang kritikal dan rasional dalam membuat pertimbangan dalam undi mereka Sabtu ini.

BN pula berada di sudut oposisi yang mempunyai kelebihan untuk menyerang, menguasai naratif membangkitkan kelemahan Kerajaan PH, memainkan sentimen Melayu-Muslim yang gagal dibela oleh Kerajaan PH serta sambutan terhadap Najib Razak seakan-akan merubah sedikit pola pengundian pengundi Melayu. Sekiranya ini berjaya dilakukan dengan menarik semula undi Melayu kembali kepada BN, maka BN bakal membuat kejutan dalam pertembungan kali ini.

ILHAM CENTRE

1 Mac 2019

ILHAM CentreHeadquarters
No. 57-1, Jalan 5/76B, Desa Pandan, 55100, Kuala Lumpur, MALAYSIA
GET IN TOUCHILHAM Centre Social links
ILHAM CentreHeadquarters
No. 57-1, Jalan 5/76B, Desa Pandan, 55100, Kuala Lumpur
GET IN TOUCHILHAM Centre Social links

Copyright by ILHAM Centre. –  All rights reserved.

Copyright by ILHAM Centre. |  All rights reserved.