Pemilu Indonesia 2019: Jokowi Masih Mendahului, Prabowo Merapat, Arus Bawah Sukar Dijangka

April 16, 2019

PILIHANRAYA PRESIDEN INDONESIA 2019

JOKOWI MASIH MENDAHULUI, PRABOWO MERAPAT, ARUS BAWAH SUKAR DIJANGKA

Latar Belakang

Negara Kesatuan Republik Indonesia (NKRI) akan mengadakan Pilihanraya Presiden (Pilpres) pada 17 April 2019 ini, 191 juta pemilih akan membuat keputusan sama ada mengekalkan Joko Widodo atau memilih Prabowo Subianto Djojohadikusumo sebagai presiden baru mereka.

Sebagai negara berjiran yang berkongsi nilai yang sama, sebarang perubahan landskap politik Indonesia yang mempunyai 267 juta penduduk ini akan turut mempengaruhi Malaysia sama ada secara langsung atau tidak.

Berdasarkan rasional itu, sebarang perkembangan dalam Pilpres 2019 ini perlu diteliti dan dicermati secara dekat oleh Malaysia, data-data ini penting untuk pertimbangan negara dalam aspek hubungan dua hala, ekonomi, budaya, keselamatan dan sebagainya.

Menyedari keperluan tersebut, firma penyelidikan ILHAM Centre telah menjalankan tinjauan sempena Pilpres Indonesia 2019 ini. Dapatan kajian yang dikongsi ini adalah hasil daripada cerapan dan tinjuan kami selama hampir 6 bulan sejak pasangan calon untuk Pilpres diumumkan pada September tahun lalu.

Pengumpulan Data

Tinjauan kami bermula pada bulan September 2018, pasukan penyelidik ILHAM Centre turun ke lapangan untuk mengumpul data-data awal maklum balas rakyat Indonesia terhadap calon-calon presiden. Pengumpulan data awal ini melibatkan seluruh Pulau Jawa.

Kemudian data dikumpul secara berterusan melalui temu bual dengan responden-responden sama ada menggunakan kaedah tatap muka secara langsung, temu bual atas talian menggunakan teks, serta temu bual atas talian menggunakan audio dan video.

Data juga dikumpul secara analisis dokumen dengan menganalisis pola-pola sokongan melalui bahan-bahan bercetak yang melibatkan akhbar, portal atas talian, media sosial dan pelbagai sumber.

Fasa akhir pengumpulan data ini dilakukan oleh pasukan penyelidik selama 10 hari bermula 8 hingga 17 April 2019 yang melibatkan sepanjang laluan Acheh, Padang, Palembang, Jakarta, Bandung, Jogjakarta dan berakhir di Surabaya. Lokasi-lokasi ini dipilih untuk tinjauan kerana mempunyai kepadatan pengundi tinggi, yang berkemungkinan boleh mempengaruhi dan menentukan keputusan keseluruhan.

Pengumpulan data akhir dijalankan secara pemerhatian, temu bual dan perbincangan kumpulan berfokus (FGD). Selain pemerhatian dan temu bual dengan masyarakat awam, data juga dikumpul secara FGD bersama penyelidik daripada pelbagai universiti tempatan Indonesia, lembaga-lembaga survei Indonesia, rakan-rakan media Indonesia dan penggiat-penggiat partai politik di sini.

Dapatan kajian turut diperkukuhkan dengan membuat simulasi data undi yang diperolehi oleh setiap calon bagi setiap provinsi pada Pilpres 2014, serta mengganggar undi yang bakal diperolehi pada Pilpres 2019 berdasarkan peratusan perubahan undi yang akan diperolehi oleh setiap calon. Peratusan perubahan undi tersebut dianggar berdasarkan pola sokongan yang kami temui sepanjang pengumpulan data lapangan.

Sokongan Provinsi Ketara Berbeda

Pada peringkat akhir tinjauan ini, dapatan menunjukkan populariti Prabowo-Sandi semakin berkembang dengan pantas terutamanya di wilayah Kepulauan Sumatera dan kawasan-kawasan yang dilabel sebagai basis muslim. Fenomena ini jelas dapat dikesan di beberapa lokaliti seperti Aceh, Medan, Riau, Padang, Palembang, Bengkulu dan Lampung di mana rata-rata kempen besar Jokowi-Amin tidak begitu mendapat sambutan.

Faktor penolakan kepada Jokowi semakin membesar di kepulauan ini. Hujah dan faktor penolakan hampir sama malah serupa. Pengundi seakan telah mempunyai sikap hanya menunggu masa untuk membuang undi. Persepsi pemerintahan Jokowi sebelum ini antara kritikan besar.

Dokongan kepada Prabowo banyak dipengaruhi faktor penolak kepada Jokowi, khususnya dipersepsi tidak prihatin kepada Islam, tidak mesra ulama, peningkatan tenaga kerja asing khususnya dari China, kurang peluang kerja, peningkatan kos sara hidup, kejatuhan harga komoditi tempatan dan sebagainya.

Pernyataan sokongan para penyokong Prabowo majoritinya lebih bersifat politik identiti iaitu membawa naratif agama, kaum, hak warganegara dan kekukuhan rupiah serta harga komoditi berbanding pada pihak pendokong Jokowi yang lebih berbicara persoalan pembangunan, material dan kelangsungan ekonomi republik ini.

Peratusan kecil pemilih yang mendokong Jokowi di Sumatera ini atas faktor pembinaan infrastruktur, program-program kebajikan, serta perwatakan yang lebih mesra. Antara kempen mereka adalah pilihlah capres yang ramah, bukan yang marah-marah (dirujuk kepada Prabowo yang tegas, berlatar belakang pegawai tentera).

Dapatan berbeda di wilayah Kepulauan Jawa di mana pola sokongan pemilih terpecah mengikut segmen dan sentimen. Walaupun kedudukan geografi Kepulauan Jawa lebih kecil, tetapi kepadatan penduduk yang tinggi membolehkan pola undi mereka jadi faktor penentu Presiden NKRI ini. Jumlah penduduk yang yang berada di wilayah ini sahaja mewakili hampir 60 peratus daripada 190,770,329 pemilih berdaftar.

Kemenangan Anies Beswedan dalam Pemilihan Gabenor di provinsi DKI Jakarta yang didokong oleh kem Prabowo dan basis yang kuat di provinsi Jawa Barat memberi kelebihan kepada Prabowo untuk kekal memberikan saingan di Kepulauan Jawa. Bagi pasangan nombor urut satu (01), pengukuhan Partai Demokratik Indonesia-Perjuangan (PDI-P) di provinsi Jawa Tengah atau lebih sinonim dengan panggilan kubu kuat ‘banteng’ dibantu pengaruh Nahdatul Ulama (NU) di provinsi Jawa Timur memberikan impak positif kepada Jokowi pada peringkat awal.

Menjelang hari-hari tenang, pola ini seakan berubah di mana wujud lonjakan sokongan kepada Prabowo-Sandi yang menular secara organik sejak kempen besar (kampenya akbar) pada tanggal 7 April di Gelora Bung Karno. Sambutan luar biasa kempen bermula saat Subuh, apabila penyokong keluar beramai-ramai membanjiri Gelora Bung Karno. Simptom ini merebak cepat ke seluruh Tanah Jawa di mana dapat diperhatikan pada siri-siri kempen di Jawa Barat, Jawa Tengah, Yogyakarta dan Jawa Timur.

Sokongan Prabowo seakan terpisah di bahagian Timur Indonesia di mana Jokowi masih lagi mengungguli di wilayah Kalimantan, Nusa & Bali, Kepulauan Sulawesi, dan Papua & Maluku khususnya.

Naratif Berbeda: Agama, Kaum, Hak Warganegara vs Pembangunan Material dan Infrastruktur

Dalam menunjangi kempen Pilpres kali ini kedua-dua kem memanipulasi naratif yang berbeda. Pada sisi Jokowi-Amin pengalaman memerintah dilihat lebih memberikan harapan, wajar diberikan peluang untuk disudahi pada tempoh sepenggal lagi. Namun pada sisi Prabowo-Sandi, sentimen agama, kaum, kedaulatan negara dan hak warganegara digarapkan sebaiknya bagi memangkin penolakan kepada Jokowi-Amin walaupun pada hakikatnya majoriti pemilih tidak mempunyai pilihan lain selain itu.

Pengaruh Nahdatul Ulama dan Pendirian Muhammadiyyah

Dalam Pilpres kali ini jelas dua institusi umat Islam terbesar di Indonesia sangat signifikan terhadap sokongan kepada pasangan calon yang bertanding. Nahdatul Ulama secara terang-terangan telah mengeluarkan deklarasi secara terbuka menyokong pasangan nombor satu ditambah pula apabila pasangan Jokowi, calon wakil Presiden iaitu Kiyai Haji Ma’ruf Amin itu adalah pimpinan tertinggi Nahdatul Ulama. Pemilihan Kiyai Ma’ruf Amin ini juga adalah reaksi Jokowi bagi meneutralisasi serangan sentimen anti agama ke atas dirinya.

Di sisi Muhammadiyyah tiada sebarang pendirian khusus dikeluarkan namun secara partisipasi politik, partai seperti PPP, PAN, PKS termasuk kecenderungan kader atau ahlinya sangat dekat kepada pasangan Prabowo-Sandi.

Partai-Partai Dokongan

Kelebihan berpihak kepada Jokowi-Amin di mana sepuluh partai menyatakan dokongan iaitu PDI-P, GOLKAR, PBB, PKB, PPP, NASDEM, HANURA, PKPI, PERINDO dan PSI. Manakala partai yang mengusung pasangan Prabowo-Sandi hanya lima partai sahaja iaitu GERINDRA, PKS, PAN, Partai Demokrat dan Partai Berkarya.

Pemilihan Umum Indonesia 2019 kali ini jelas berbeza di mana Pilihanraya Presiden dan Pilihanraya Legislatif dilakukan secara serentak. Tumpuan partai lebih tertumpu untuk memenangkan partai masing-masing bagi mengisi kerusi di Dewan Pewakilan Rakyat (DPR).

Selain itu, walaupun komposisi partai pengusung meletakkan Jokowi-Amin di depan namun dalam tinjauan kami, penilaian pemilih lebih kritikal dan serius menilai calon di peringkat Pilpres tetapi rencam dalam memilih partai pada peringkat legislatif.

Pasangan Calon Presiden dan Wakil Presiden

Dalam dapatan kami, Jokowi lebih dominan ke depan dalam massa berbanding pasangannya Ma’ruf Amin. Berbekal pengalaman sebagai Presiden yang mempertahankan jawatan dengan perwatakan sederhana sangat membantu Jokowi. Penerimaan ini dikukuhkan lagi dengan faktor pengaruh agama yang melengkapi Ma’ruf Amin. Walaupun dalam menterjemahkan visi, misi dan kerja buat pasangan ini mempunyai kelebihan kerana memahami selok belok pemerintahan, namun ianya tidak begitu menonjol dalam lima siri pusingan debat Pilpres.

Bagi pasangan Prabowo-Sandi, perwatakan tegas Prabowo dilihat sedikit negatif bagi pemilih kerana dilihat tidak mesra namun peribadi ini pada anggapan sebahagian besar penyokong mereka sangat diperlukan untuk memimpin negara. Pemilihan sosok Sandiaga Salahuddin Uno sebagai calon wakil presiden kepada Prabowo pula tampak membantu imej Prabowo. Watak Sandi yang tenang, mempunyai kelulusan yang tinggi, latar belakang sebagai ahli perniagaan yang berjaya dan mempunyai perwatakan yang menarik berjaya menambat hati segmen milenial (anak muda) dan wanita.

Wong Cilik (berpendapatan rendah) dan Segmen Pemilih Pertengahan

‘Wong Cilik’, segmen terbesar yang lebih bersifat diam dan mengikut ini dilihat terpecah tetapi masih dikesan memberikan sokongan kepada pasangan Jokowi-Amin. Tahap penilaian golongan ini tidak begitu kritikal jika dibandingkan dengan golongan pemilih pertengahan.

Pemberian beberapa jenis kartu (kad subsidi) seperti Kartu Sembako Murah, Kartu Indonesia Pintar dan Kartu Pra Kerja yang baru diperkenalkan di era pemerintahan Jokowi merupakan antara bahan kempen terbesar yang menyasarkan kelompok ini. Kempen pembangunan material, infrastruktur jalan perhubungan darat dan prasarana di pelbagai daerah termasuk pemberian geran tanah segera serta keupayaan Indonesia menganjurkan acara-acara besar bertaraf antarabangsa juga merupakan antara bahan kempen yang digunakan oleh tim kempen Jokowi-Amin bagi mendapatkan sokongan.

Bagi golongan pertengahan terutamanya pengusaha dan mereka yang berada di kota, mereka lebih kritikal kepada isu-isu yang menyentuh kehidupan seharian mereka seperti kesan pajak (cukai) yang tinggi, harga bahan bakar minyak (bbm) yang tidak stabil malah meningkat, isu harga barang mahal, kos sara hidup naik dan harga komoditi khususnya sawit dan getah yang tidak menentu. Walaupun tidak dinafi bahawa banyak infrastruktur dan prasarana yang telah dibangunkan, namun semua ini masih belum dapat memberi solusi kepada isu-isu yang dibangkitkan tadi.

Faktor Dokongan Tokoh Agama dan Ulama

Saat-saat akhir menjelang pungutan suara, penzahiran sokongan tokoh-tokoh agama dan jelas ketara. Pendirian sebegini memberi impak besar kepada majoriti masyarakat yang kuat beragama dalam kehidupan. Penzahiran oleh tokoh-tokoh agama ini tidak pernah berlaku dalam sejarah Pilpres Indonesia.

Pengisytiharan sokongan terbuka ulama berpengaruh Ustaz Abdul Somad dan Ustaz Adi Hidayat kepada pasangan Prabowo-Sandi telah memangkin sokongan gerakan mereka yang mahukan perubahan. Walaupun pada peringkat awalnya slogan #GantiPresiden yang digerakkan oleh Partai Keadilan Sejahtera sebagai partai akar umbi berbasis Islam lebih mendominasi namun akhirnya pernyataan dua tokoh massa ini lebih memberi kesan bagi menterjemahkan keyakinan pemilih.

Kepergian Jokowi ke Mekah pada tiga hari sebelum hari mengundi untuk menunaikan umrah dan tular gambar beliau masuk ke dalam kaabah pula dilihat sebagai senjata terakhir untuk menambat hati pemilih yang mempunyai penduduk Islam paling ramai di dunia.

Kesimpulan: Gelombang Sumatera, Arus Bawah Sukar Diramal

Dapat dirumuskan dalam 10 hari tinjauan akhir kami, gelombang pasangan Prabowo-Sandi terus bergerak maju secara signifikan. Menjelang baki 12 jam terakhir sebelum pembuangan undi, bermula dari Sumatera hingga ke Surabaya simptom-simptom ‘arus bawah’ untuk berubah ini dikesan makin merapati pasangan Jokowi-Amin, namun arus ini masih sukar diramal secara tepat.

Persaingan masih terbuka, Prabowo-Sandi belum kalah dan Jokowi-Amin masih mempunyai kelebihan di hadapan. Sekiranya gelombang ini membadai ke Kepulauan Jawa, maka tanpa ragu pasangan calon Prabowo-Sandi mampu bakal keluar sebagai pemenang dengan majoriti tipis.

 

Disediakan oleh

Panel Penyelidik ILHAM Centre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ILHAM CentreHeadquarters
No. 57-1, Jalan 5/76B, Desa Pandan, 55100, Kuala Lumpur, MALAYSIA
GET IN TOUCHILHAM Centre Social links
ILHAM CentreHeadquarters
No. 57-1, Jalan 5/76B, Desa Pandan, 55100, Kuala Lumpur
GET IN TOUCHILHAM Centre Social links

Copyright by ILHAM Centre. –  All rights reserved.

Copyright by ILHAM Centre. |  All rights reserved.