PRN Johor: Perpecahan Pembangkang, BN Kembali di Johor

Date: Apr 10, 2022

Pola Pengundian dan Prediksi Pilihan Raya Negeri Johor 2022

Pendahuluan

Kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor akan berakhir pada hari ini dan pengundi-pengundi di negeri itu akan menunaikan tanggungjawab mereka dalam pesta demokrasi pada esok (Sabtu) 12 Mac 2022 selepas 14 hari berkempen.

Sejak 18 Februari hingga 7 Mac 2022, ILHAM Centre telah melakukan kajian lapangan untuk menilai tahap sokongan pengundi-pengundi di Johor terhadap parti-parti yang bertanding. Menerusi kajian tersebut, kami mendapati Barisan Nasional (BN) mempunyai kelebihan berbanding parti-parti lain biarpun terdapat jumlah pengundi baharu yang sangat tinggi.

Dapatan kajian membuktikan BN memperolehi kelebihan tidak semena-mena berbanding lawan mereka atas faktor-faktor berikut; kedudukan demografi, geografi dan psikografi pengundi di Johor; perpecahan pembangkang; pertembungan pelbagai penjuru; dan peratusan keluar mengundi yang rendah.

Berbanding PRN Melaka 2021 pilihan raya kali ini memperlihatkan perpecahan pembangkang sangat ketara.

Bagi mendalami kesan dan impak terhadap tingkahlaku khususnya pengundi Johor, pihak ILHAM telah melakukan satu kajian prediksi apakah pendirian politik rakyat negeri Johor dalam PRN kali ini. Kajian secara tatap muka ini menggunakan teknik persampelan rawak berstrata.

Kajian lapangan ini melibatkan 1,391 responden yang merupakan pengundi berdaftar di Johor mewakili semua segmentasi kaum, jantina, umur dan lokaliti dengan jumlah nemurator seramai 15 orang sambil dibantu 5 orang penyelia.

Data dikumpul menggunakan kaji selidik, observasi dan protokol temubual separa berstruktur. Data kajian kemudiannya dianalisis secara kuantitatif berstatistik dan kualitatif bertematik. Ralat kesilapan yang ditentukan ialah 3 peratus dengan tahap keyakinan sebanyak 95 peratus.

Demografi dan geografi yang unik di Johor menyaksikan 56 DUN mempunyai parameter dan angkubah yang berbeza antara satu sama lain seolah-olah berlaku pilihan raya kecil (PRK) bagi setiap DUN. Justeru, analisa prediksi ini memgambil kira secara mikro dan parameter yang berbeza pada setiap DUN dengan mengambil kira empat faktor yang disebutkan sebelum ini.

Dalam kajian ini ILHAM membuat prediksi BN mampu memenangi sekurang-kurangnya 35 kerusi manakala PH selesa di 10 kerusi. Baki lagi 11 kerusi pula tidak dapat dibaca kerana berlaku perebutan sengit untuk dimenangi oleh Perikatan Nasional (PN), BN dan PH.

Kedudukan Demografi, Geografi dan Psikografi di 56 DUN

Dari segi geografi, Johor boleh dibahagikan kepada empat zon iaitu Zon Utara yang meliputi 16 DUN dari Buloh Kasap sehingga Sungai Balang, Zon Tengah dari Semerah sehingga Kahang, Zon Timur bermula Endau sehingga Tanjung Surat dan Zon Selatan dari Tiram sehingga Kukup.

Demografi etnik pula menunjukkan terdapat 16 DUN atau 29 peratus yang mempunyai komposisi etnik Melayu melebihi 70 peratus, 23 DUN (40 peratus) yang mempunyai komposisi etnik Melayu 50 sehingga 69 peratus etnik Melayu dan 17 DUN (30 peratus) komposisi etnik Melayu bawah 50 peratus.

Begitu juga dari segi lokaliti, Johor mempunyai 20 DUN (36 peratus) di kawasan luar bandar, 23 DUN (41 peratus) di kawasan pinggir bandar dan 13 DUN (23 peratus) di kawasan bandar.

PRN Johor menyaksikan pertembungan sebenar untuk mendapatkan majoriti adalah berlaku di DUN yang mempunyai komposisi 50 sehingga 69 peratus etnik Melayu yang meliputi 23 DUN. Kajian-kajian lain merujuk kawasan ini sebagai kawasan bercampur atau kawasan yang berada di pinggir bandar.

Dapatan kami menunjukkan BN dominan di segmen komposisi etnik Melayu 70 peratus dan ke atas manakala bagi komposisi etnik Melayu 50-69 peratus, walaupun PN dan PH memberi saingan hebat, namun secara teknikalnya kemenangan akan berpihak kepada BN.

Secara contoh di DUN Gambir; semakin tinggi sokongan yang diperolehi oleh PN di kalangan pengundi Melayu, kemenangan masih lagi memihak kepada BN kerana PN tidak berjaya melepasi aras sokongan pengundi bukan Melayu yang diperlukan. Ini berlaku kerana undi tersebut berpihak kepada PH dan menyebabkan BN memperolehi kemenangan.

Dari segi psikografi pula, pengundi memperlihatkan penilaian kritikal terhadap isu calon. Sebagai contoh meskipun di DUN Endau merupakan kubu BN, namun calon yang ditampilkan oleh PN berupaya untuk mencabar dominasi BN di sana.

Pengundi Melayu juga memberi maklum balas yang positif kepada naratif kestabilan yang dibawa oleh BN berbanding dengan isu nasional seperti rasuah, integriti dan kepimpinan yang dibawa oleh PN.

Pengundi Melayu yang ditemui menyatakan secara terbuka untuk keluar beramai-ramai untuk mengundi manakala pengundi Cina masih lagi menunjukkan keraguan untuk keluar mengundi disebabkan oleh pelbagai faktor. Oleh itu kita akan menyaksikan perbezaan ketara peratusan keluar mengundi mengikut demografi dan geografi setiap DUN.

Ke Mana Arah Pengundi Baharu?

Kemasukan 869,362 atau 33.5 peratus pengundi baharu menarik perhatian semua pihak untuk melihat ke mana sikap dan pola pengundian mereka dalam PRN ini. Ramai yang menaruh harapan kumpulan ini mampu membuat keputusan besar serta mengubah landskap politik Johor. Pengundi baharu ini merupakan pengundi pertama kali yang menjadi pengundi berdaftar secara automatik dalam kalangan pengundi 18 tahun dan ke atas.

Ramai yang beranggapan bahawa pengundi baharu ini adalah kelompok yang dinamik dan ‘anti establishment’ serta akan menguntungkan pembangkang. Namun dalam kajian ini, kami mengenalpasti kecenderungan mereka sebenarnya terlarut dalam budaya setempat, terikat dengan pilihan tradisi keluarga ekoran tidak mempunyai pegangan politik yang kuat.

Selain itu, pengundi baharu menyifatkan SPR tidak berperanan sebagai agensi yang mengendalikan proses demokrasi terpenting dalam negara untuk melakukan penerangan dan kempen yang mencukupi untuk menarik minat mereka berpartisipasi dalam pesta demokrasi ini.

Bergelut dengan kehidupan pasca Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), tumpuan utama pengundi muda ini lebih kepada meneruskan kelangsungan hidup berbanding diheret dalam pertelingkahan parti-parti politik dalam pilihan raya kali ini.

Kami tidak menolak faktor keluar mengundi pada segmen ini dijangka rendah dan tidak mampu memberikan impak yang signifikan seperti mana yang diharapkan oleh pihak-pihak tertentu untuk membuat perubahan.

Pembangkang Berpecah, BN Untung

Ternyata peribahasa Melayu, “Jong pecah yu kenyang” tepat dalam menggambarkan apa yang berlaku dalam pilihan raya ini. Perpecahan pembangkang yang terlalu rencam dan berbilang penjuru memecahkan kekuatan undi PH semasa pilihan raya umum yang lalu, secara taktikalnya menguntungkan BN.

Kemunculan parti-parti baru pertama kali mencuba nasib dalam medan demokrasi seperti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Ikatan Demokratik Malaysia (Muda), Warisan dan Parti Bangsa Malaysia (PBM) telah memeriahkan pilihan raya kali ini sebagai pesta demokrasi sekaligus menjadi tanda aras pilihan raya umum akan datang.

Parti-parti baru ini cuba membuat pemasaran politik bagi memperkenalkan parti mereka kepada pengundi buat pertama kali. Muda dilihat terkehadapan berjaya berjaya menjalinkan kerjasama ‘electoral pact’ bersama PH meskipun bertembung dengan PKR di Larkin.

PRN ini merekodkan tidak ada pertembungan satu lawan satu. Bakinya mencatatkan pertembungan tiga penjuru sehingga tujuh penjuru.

Tiga Koalisi Politik Tumpuan Utama Pengundi

Dalam kajian ini, majoriti responden menyatakan persaingan utama merebut perhatian pengundi ialah tiga gabungan politik utama iaitu BN, PN dan PH. Parti-parti kecil yang lain menerima sokongan berbeza-beza mengikut lokaliti tetapi tidak mampu mencabar tiga gabungan tersebut.

PN tampil sebagai kuasa baru mencabar dominasi BN dan PH. PN bermula garang dan agresif dalam siri-siri kempen malah jentera mereka diaktifkan lebih awal berbanding sebelum ini. Kempen PN memberikan saingan sengit kepada BN di kerusi-kerusi majoriti Melayu mengatasi kekuatan PKR dan Amanah yang mewakili PH.

Walaupun PN sebenarnya adalah pesaing terkuat kepada BN ternyata kekurangan sokongan daripada segmen pengundi Cina kepada gabungan tersebut menjejaskan peluang kemenangan mereka. PN mendapat dukungan pengundi Melayu-Islam yang rasional dan pengundi setia PAS.

PH pula bermula tempang dengan penggunaan logo yang berasingan apabila PKR bersikap memilih langkah berisiko memakai logo parti sendiri. Ini mengakibatkan penerimaan berbelah bagi dan jentera yang bergerak secara terpisah antara satu sama lain. Keputusan ini telah mengganggu keyakinan pengundi PH yang mengundi mereka pada pilihan raya umum yang lepas.

Selain itu, kekuatan jentera in silo’ tidak dikoordinasi secara bersepadu meminimakan kekuatan sebenar PH. Dalam aspek kempen PH kelihatan sangat struggle’ untuk meyakinkan pengundi mereka sepertimana pencapaian yang diperolehi dahulu.

Cabaran PH, berlaku ketirisan sokongan pengundi Melayu yang mengundi PH kepada PN dan pengundi Cina yang merupakan penyumbang terbesar kemenangan mereka menyatakan tidak teruja untuk keluar beramai-ramai mengundi pada kali ini.

Pertembungan Najib dan Muhyiddin Menghangatkan Kempen

PRN Johor hangat kerana dipanaskan dengan kenyataan serang menyerang antara Najib Razak dan Muhyiddin Yassin. Perseteruan peribadi mereka mengheret pengundi untuk menentukan sikap dalam pengundian kelak. Tanpa kontroversi dan berita panas ini mungkin fasa kempen PRN Johor akan lebih sejuk dan suram.

Najib Razak mempamerkan kesungguhan luar biasa melalui blusukan dengan pengundi berbanding dengan siri pilihan raya kecil yang lain. MCA turut menggunakan pengaruh populariti beliau untuk berusaha memecahkan dominasi sokongan pengundi Cina kepada DAP.

Penerimaan pengundi terhadap kehadiran beliau dipamerkan seakan-akan mantan perdana menteri tersebut tidak terpalit dengan sebarang skandal mahupun keputusan bersalah oleh Mahkamah.

Kehadiran beliau menjadi faktor penarik dan membina momentum tersendiri kepada kempen kepada BN.

Muhyiddin pula memanfaatkan pengaruh beliau di Johor untuk mengimbangi pengaruh Najib. Imej beliau dijadikan ‘poster boy’ kepada kempen PN seluruh Johor. Menyukat populariti Muhyiddin di Johor, 43 peratus mengakui beliau berpengaruh di negeri selatan ini. Sedikit sebanyak kekuatan Muhyiddin ini membantu PN muncul sebagai pesaing terdekat BN terutama di kawasan majoriti Melayu.

Sebelas Kawasan Sengit dan Sukar Diramal

Dapatan kajian mendapati terdapat 11 DUN sukar diramal parti mana yang akan dinobat sebagai pemenang. Beberapa faktor dikenalpasti menyumbang kepada kekaburan dalam meramalkan pemenang seperti pengaruh calon bertembung dengan kekuatan parti yang berlaku di Paloh, Endau dan Simpang Jeram.

Manakala Kemelah, Bekok, Tangkak, Yong Peng, Parit Yaani, Puteri Wangsa, Kempas dan Kota Iskandar adalah kerana jangkaan keluar mengundi yang rendah terutama penyusutan di kalangan pengundi Cina dan sebesar mana rekahan pengundi Melayu yang akan diterima oleh BN dan PN.

Berdasarkan respon pengundi Cina, mereka masih lagi mengaitkan penularan virus Covid-19 Omicron yang berleluasa sekarang menyebabkan mereka takut untuk keluar mengundi. Bagi ahli keluarga pengundi yang berkerja di luar Johor khususnya Singapura, turut dimaklumkan tidak akan pulang mengundi.

Faktor penyusutan ini yang mungkin berada di paras 55 peratus kalangan pengundi Cina. Penyusutan ini sudah tentu akan menjejaskan peluang pembangkang untuk bertahan di kerusi-kerusi yang dinyatakan di atas.

Konklusi

PH termasuk PKR kelihatan tidak bermaya dan hilang arah untuk menyekat kemaraan BN selepas tewas teruk di Melaka dan Sarawak. PH masih buntu mencari formula magis bagi mengembalikan kegemilangan pencapaian mereka pada PRU14.

Ketiadaan tokoh yang mampu menyatukan semua parti pembangkang adalah punca mengapa pertembungan banyak penjuru yang merugikan kepada semua pihak selain BN terjadi di Johor.

PN ternyata menjadi saingan utama kepada BN tetapi peratusan bukan Melayu yang tidak menyokong gabungan ini yang menyebabkan mereka gagal mengatasi BN.

PRN Johor ternyata mempunyai medan yang berbeza dengan PRN Melaka. Kategori DUN yang mempunyai komposisi bercampur dan majmuk di Johor lebih banyak berbanding di Melaka. BN sebenarnya mendapat laba keuntungan apabila undi Cina disudutkan kepada PH dan undi Melayu pula terpecah-pecah dalam saingan tiga penjuru atau lebih. PRN Johor akan membuktikan dengan jelas sekiranya berlaku perebutan undi mengikut etnik akan memberikan keuntungan melalui undi yang sekadar mencukupi kepada BN.

Dapatan pola pengundian di PRN Melaka diperkukuhkan lagi dengan apa yang berlaku di Johor menunjukkan pembangkang tidak mempunyai pilihan selain daripada bekerjasama membina sebuah koalisi atau ‘electoral pact’ yang boleh merangkumi setiap segmen pengundi.

Sekiranya pihak pembangkang gagal memenuhi syarat ini, kita boleh membuat kesimpulan yang sudah kita dapat jangka dalam pilihan raya umum akan datang.

—————

Laporan disediakan oleh panel penyelidikan ILHAM Centre yang terdiri daripada Hisommudin Bakar (Pengarah Eksekutif), Mohd Azlan Zainal (Ketua Operasi), Mohd Jalaluddin Hashim (Ketua Analitik), Prof Madya Dr Mohd Yusri Ibrahim (Ketua Penyelidikan) dan Prof Madya Dr Hamidin Abd Hamid (Felo Penyelidik).

 

Mengenai ILHAM CENTRE

ILHAM adalah merupakan sebuah firma penyelidikan bebas yang mengkhususkan kepada tinjauan awam, kajian pasaran dan data analitik dalam bidang kajian politik dan pilihanraya, polisi awam dan sosio-ekonomi. Tinjauan awam dan penyelidikan yang dijalankan adalah menggunakan kaedah metodologi penyelidikan yang ketat sebagaimana piawaian akademik bagi menghasilkan keputusan yang kredibel, bebas dan tepat. ILHAM juga telah menubuhkan ILHAM Analytica bagi membantu penyelesaian analitik yang lebih menyeluruh dan komprehensif.

ILHAM berpendapat, dalam usaha negara mencapai sebuah negara maju dan mempunyai peradaban yang tinggi, setiap keputusan atau sesuatu dasar yang dirangka hendaklah berasaskan data dan maklumat yang tepat. Melalui tinjauan awam dan penyelidikan yang dijalankan, maka perkara ini akan dapat dihubungkan dan seterusnya pihak-pihak berkepentingan akan merangka sesuatu polisi dan dasar dengan lebih tepat dalam memenuhi aspirasi masyarakat dan negara.

ILHAM Centre boleh dihubungi melalui email [email protected] dan dilayari melalui website www.ilhamcentre.my.

ILHAM CentreHeadquarters
No. 57-1, Jalan 5/76B, Desa Pandan, 55100, Kuala Lumpur, MALAYSIA
GET IN TOUCHILHAM Centre Social links
ILHAM CentreHeadquarters
No. 57-1, Jalan 5/76B, Desa Pandan, 55100, Kuala Lumpur
GET IN TOUCHILHAM Centre Social links

Copyright by ILHAM Centre. –  All rights reserved.

Copyright by ILHAM Centre. |  All rights reserved.