Harapan: Kerjasama Tun M – DSAI Imbau Zaman Gemilang

Ia adalah pasukan yang saling melengkapi kekuatan dan sokongan masing-masing, pada masa sama mengambil kesempatan terhadap zaman kegemilangan politik Malaysia pada 1980-an dan awal 1990-an.

Itulah yang digambarkan oleh penganalisis dan pemimpin Pakatan Harapan (PH) mengenai kerjasama Dr Mahathir Mohamad-Anwar Ibrahim, yang diumumkan lewat semalam.

Bagaimanapun, kemenangan mutakhir pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan bergantung kepada platform polisi yang dapat menawan imaginasi para pengundi dan barisan kedua pemimpin dinamik yang lebih muda.

Kedua-dua bekas musuh politik, bersama isteri Anwar, Dr Wan Azizah Wan Ismail, akan mengetuai kempen PH dalam PRU14, yang bakal diadakan tidak lama lagi.

Dr Mahathir dilantik sebagai pengerusi Majlis Presiden Harapan, manakala Anwar sebagai ketua de facto dan Wan Azizah menjadi presiden pakatan dalam barisan kepimpinan bersama.

PH terdiri daripada PKR, DAP, Amanah dan Bersatu. Anwar dan Wan Azizah adalah ketua de facto dan presiden PKR, manakala Dr Mahathir adalah pengerusi Bersatu.

Walaupun Anwar dan Dr Mahathir adalah muka lama, tinjauan di kalangan pengundi menunjukkan mereka masih mempunyai sokongan besar di kalangan bahagian kritikal pemilih rakyat Malaysia, kata penganalisis Hisomuddin Bakar.

“Dr Mahathir mempunyai sokongan kuat di kalangan pengundi Melayu muda dan tua, terutama di kawasan luar bandar,” kata Hisomuddin, yang merupakan pengarah eksekutif Ilham Centre.

“Anwar, sebaliknya, mempunyai sokongan bukan Melayu. Jadi, mereka saling melengkapi antara satu sama lain. ”

Kajian Institut Darul Ehsan (IDE) di Selangor awal tahun ini juga mencerminkan keadaan ini. IDE mendapati Anwar masih mempunyai sokongan yang tinggi walaupun tidak aktif dalam politik.

Anwar kini menjalani hukuman penjara selama lima tahun kerana meliwat, hukuman yang didakwa sengaja direka pentadbiran Najib.

Setiausaha agung PH yang baru dilantik, Saifuddin Abdullah berkata, pasukan baru itu berharap dapat memancing nostalgia rakyat Malaysia lebih tua yang dilalui pada 1980-an dan 1990-an semasa Dr Mahathir dan Anwar menjadi perdana menteri dan timbalan.

Ia adalah tempoh di mana Malaysia mengalami perkembangan ekonomi terbaik, mencatatkan kadar pertumbuhan hampir 8% setiap tahun sehingga krisis ekonomi Asia pada 1998.

“Bukan hanya rakyat Malaysia lebih tua yang merasainya, semua yang di bawah usia 40 tahun juga mengingati tempoh ini,” kata Saifuddin.

“Ideanya ialah Dr Mahathir dan Anwar pernah memerintah negara ini, sekarang mereka kembali bekerjasama untuk menyelamatkannya.”

Gandingan itu tidak bebas daripada masalah. Masalah dengan mengambil kesempatan daripada nostalgia juga boleh memakan diri.

Ini kerana tempoh itu juga bertepatan dengan pertentangan terhadap perbezaan pendapat politik, seperti Ops Lalang pada tahun 1987, dan pemusnahan institusi negara, seperti badan kehakiman bebas pada tahun 1988.

Bahkan, Anwar sendiri pertama kali dipecat dari Kabinet Dr Mahathir dan dipenjarakan atas tuduhan penyalahgunaan kuasa dan liwat, yang kedua-duanya dinafikan.

Hisomuddin berkata PH masih perlu membina jentera bersatu di semua negeri dan mengurangkan pertikaian.

“Kenyataan yang bertentangan antara pemimpin Harapan memberikan kesan negatif kepada pengundi dan menghalang mereka daripada meletakkan kepercayaan mereka di PH.”

Sumber; https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/7484/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ILHAM CentreHeadquarters
No. 57-1, Jalan 5/76B, Desa Pandan, 55100, Kuala Lumpur, MALAYSIA
GET IN TOUCHILHAM Centre Social links
ILHAM CentreHeadquarters
No. 57-1, Jalan 5/76B, Desa Pandan, 55100, Kuala Lumpur
GET IN TOUCHILHAM Centre Social links

Copyright by ILHAM Centre. –  All rights reserved.

Copyright by ILHAM Centre. |  All rights reserved.